Schoenendozen vol voor Oekraïense leeftijdsgenootjes

Schoenendozen vol voor Oekraïense leeftijdsgenootjes

(Bron: RTVUtrecht, Roos van Bijnen)

HAGESTEIN – Dozen versierd met geel-blauwe smileys, Oekraïense teksten en vrolijke stickers. De leerlingen van basisschool Meester Vos knutselen wat af om de goed gevulde schoenendozen zo mooi mogelijk naar hun leeftijdsgenoten te laten gaan – 1500 kilometer verderop. “Het is echt verdrietig wat er daar aan de hand is. Kun je het je voorstellen dat je wakker wordt gemaakt door een bom?”

Cathelijne (groep 7) laat het trots zien: genderneutrale spulletjes, haarelastieken en een lekkere douchegel. Ze heeft flink uitgepakt om haar knalblauwe schoenendoos om te toveren tot verrrassingspakket. “Allemaal voor de kinderen in Oekraïne”, legt ze uit. “Ik vind het echt heel zielig voor ze. En het is ook best lastig, want ik kan helemaal niet voelen hoe zíj zich nu voelen.”

‘Zó heftig’

Op de Meester Vos gaat het in de klas vaak over Oekraïne, vertelt groep 7. “We kijken naar het Jeugdjournaal en hebben het er dan over hoe het met die kindjes zou gaan”, zegt Ties. “Dat is zó heftig, of zo.” Buurman Sem knikt. “Het is erg dat ze moeten vluchten en dan hun vader moeten achterlaten.”Precies de reden dat ze iets voor hun leeftijdsgenoten willen doen. En dat komt ook nog dichtbij, want de vader van Cathelijne, Martijn van der Kroef, helpt vluchtelingen met zijn vervoersbedrijf. Hij is de directeur van het Viaanse Pouw Vervoer, dat inmiddels al ruim 500 mensen bij de Pools-Oekraïense grens heeft opgehaald en naar Nederland bracht. “We kwamen in contact met een stichting die ons vroeg om gestrande vluchtelingen op te halen. Dat maakte zoveel indruk, het was zó schrijnend, dat we zeiden: we gaan ons hier 100 procent voor inzetten.”

40 vluchtelingen

Samen met de hulpgoederen in de bus naar Polen gaan dus ook de schoenendozen mee. Ramona, de moeder van Cathelijne, bedacht: hoe kunnen we die lange busreis naar Nederland leuker maken voor de Oekraïense kinderen? En zo was de schoenendoosactie geboren.Vandaag vertrekt er bijvoorbeeld weer een bus, die zo’n 40 vluchtelingen gaat ophalen. “Het mooie is dat zij ook al een gastgezin hebben”, vertelt Martijn. “Alle 40 komen ze bij mensen in Lexmond terecht.”De kinderen van Meester Vos zijn ondertussen heel benieuwd welke ‘vriendjes’ hun zelf versierde dozen in handen krijgt. Sommige van de schoenendozen gaan namelijk naar Oekraïne zelf, een ander deel gaat mee met kinderen die de lange busreis naar Nederland moeten maken.

Wachten op de bus

Cathelijne staat zondag in ieder geval klaar om de bus op te wachten. Ze is benieuwd wie er met ‘haar’ doos in Lexmond uitstapt. “En ik hoop dat ze zich een beetje fijn gaan voelen hier. In ieder geval weer veilig, daar hoop ik het meest op.”

Voor het TV-fragment klik op onderstaande link

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3347947/schoenendozen-vol-voor-oekraiense-leeftijdsgenootjes-ik-vind-het-echt-heel-zielig-voor-ze